Balkezes vagyok…


 Olvastam valami érdekeset. közzéteszem itt is:

“Még egy elmélet a balkezességről

A bal oldalhoz számos nyelvben negatív, elítélendő tulajdonságok tartoznak, például a magyarban is több efféle szó van: balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse… stb. Az arab országokban – ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből -, bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt tisztátalannak tartják. Statisztikák szerint a balkezesek között több a skizofrén, az alkoholista, a bűnöző, a dislexiás, a mentális zavarokkal küszködő. Fiatalabban halnak meg és több eséllyel történik velük baleset. Vagyis inkább hátránynak tűnik ez a tulajdonság, mint előnynek. De ha az evolúciós elmélet szerint az életrevalóbb marad meg, vajon miért léteznek még mindig balkezesek?

Egy új elmélet szerint a balkezesek a különbözőségükkel ellensúlyozzák hátrányaikat. Francia kutatók érdeklődését az keltette fel, hogy az “egy az egy ellen” tipusú sportágak, mint a baseball, a tenisz, a box sportolói között átlag feletti a balkezesek aránya. Charlotte Faurie és Michel Raymond a Montpellier-i egyetemről úgy gondolják, hogy a sok sikeres sportoló arra enged következtetni, hogy a balkezesek valószínűleg sikeresebbek voltak a primitív harcokban is. Vagyis azokban az időkben, amikor a harc fontos része volt a túlélésnek, a balkezesek több esetben kerekedhettek felül ellenfeleiken. A balkezeseknek nagyobb gyakorlata lehetett a többségben levő jobbkezesekkel vívott küzdelemben, míg a jobbkezesek ritkán akadtak össze balkezessel, így kevés tapasztalatot szerezhettek a velük való harcban.

Az elmélet igazolása érdekében a kutatópáros kilenc primitív néptörzset tanulmányozott öt kontinensen. Megbecsülték minden törzsön belül a balkezesek számát, valamint felmérték a gyilkosságok számát. Az eredmény alátámasztotta az elméletüket: a nagyobb erőszakszintű közösségekben magasabb volt a balkezesek száma. Más kutatások arra mutattak rá, hogy az ember nem az egyetlen faj, mely egy bizonyos oldalt előnyben részesít. A balkezességnek megfelelő jelenséget tapasztaltak a csimpánzok, a varangyok és bizonyos halfajták esetében is. 
A kutatók arra is rámutatnak, hogy a balkezesség nem csupán a genetika műve. A kutatások szoros összefüggést mutatnak a balkezesség, a terhesség és a születés alatt elszenvedett trauma, valamint az anya kora között. A 40 fölötti anyáknak 128%-kal nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyermekük, mint a 20 év körülieknek.

A gyermek fejlődése során kézspecializálódása, a jobb- vagy balkezesség kialakulása nagyjából egy időben megy végbe a beszéd kialakulásával, 18-20 hónapos kor körül. Ettől kezdve a gyermek egyik kezét a finom, megtanult mozgások kivitelezésére használja.
Amennyiben a gyermek balkezes, szigorúan tilos az átszoktatás!
Ezzel egy természetes, nagyon bonyolult, finoman hangolt rendszert zavarnánk meg, tennénk mesterkéltté. Megzavarhatjuk a gyermek finommozgásainak kivitelezését, neurotikus tüneteket okozhat a bizonytalanság, mely dadogásban, éjszakai bevizelésben, nyugtalanságban, viselkedési gondokban jelentkezhet.
A bal kéz lehet nagyon ügyes! Gondoljuk olyan nagy művészekre, mint pl. Leonardo da Vinci. A balkezesség intellektuális előnyt is jelenthet Az elvégzett tesztek alapján ugyanis arányaiban több balkezes embernek van 140 feletti IQ-ja, mint jobbkezesnek.”

Erről ennyit!!! XD


Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

  • Add meg az email címed és innentől a postaládádban landolnak az új bejegyzések :)

    Csatlakozz a 630 követőhöz

  • Follow Suz'n Világa on WordPress.com
%d blogger ezt szereti: